ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – 2021

o    ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ στην ταινία «Brutalia, Days of Labour» σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή
o    ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «ΤΩΝΙΑΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο για την ταινία «Soul Food»
o    ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στις ταινίες: «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου,  ,  «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου
o    ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στην ταινία «Every Sunday» σε σκηνοθεσία της Καίτης Παπαδήμα
o    DRAMA QUEER AWARD στην ταινία «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου
o    ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ στην Βαγγελιώ Σουμέλη για την ταινία «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα»
o    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στην ταινία «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου
o    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στον Jouvany Guirguis για την ερμηνεία του στην ταινία «Souls all unaccompanied» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τελτζίδη
o    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στην Μαίρη Μηνά για την ταινία «A Summer Place» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου
o    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ στον Βασίλη Κουτσογιάννη για την ταινία «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου και στον Απόλλωνα Σαρρή για την ταινία «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου
o    ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στον Θωμά Τσιφτελή για την ταινία «Ηorsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου
ΒΡΑΒΕΙΑ SHORT & GREEN 2021
-    Πράσινο Βραβείο της Δράμας  στην ταινία ΑΝΤΙΚΛΙΝΟ του Joao Gil από την Πορτογαλία
-    1η Πράσινη Μνεία  στην ταινία ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ του Massoni Laurenzo από τη Γαλλία
-    2η Πράσινη Μνεία στην ταινία ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ των Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoé Devise από τη Γαλλία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2021  
απονέμεται στην ταινία  «Από το Μπαλκόνι» του  Άρη Καπλανίδη
Σημείωση : παραπάνω αναφέρουμε μερικά από τα βραβεία που δόθηκαν στο φεστιβάλ φέτος. Περιμένουμε να τα δούμε όλα και να παρακολουθήσουμε τις βραβευμένες ταινίες της Δράμας, όταν με το καλό έρθουν στην πόλη μας, όπως κάθε χρόνο.
(Ο απεσταλμένος μας στην Δράμα είδε φέτος λίγες από τις ταινίες, γιατί μετά την covid εποχή θέλησε να τα πιεί λίγο παραπάνω με τους φίλους του εκεί. Τον συγχωρέσαμε ήδη)

Οι πόρτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους άνοιξαν για πρώτη φορά το 1978, για ελληνικές ταινίες μόνο. Έχοντας αποκτήσει πείρα ετών, το 1995 το Φεστιβάλ διεθνοποιήθηκε και, σιγά αλλά σταθερά, κατάφερε να κερδίσει αναγνώριση και φήμη. Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης.

«Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή

Πανομοιότυπα κορίτσια ντυμένα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Η Άννα, μια εργάτρια μέλισσα που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης, παρακολουθεί το σύμπαν της κυψέλης μέσα στο οποίο ζει. Προσπαθεί να κατανοήσει τους κανόνες μιας κοινωνίας σκληρής και ανταγωνιστικής, να ενταχθεί στο σύνολο και να υπηρετήσει το "κοινό καλό". Αδυνατώντας, ωστόσο, να συναινέσει στη βιαιότητα που την περιβάλλει, καταδικάζεται στην απόλυτη μοναξιά και οδηγείται σε μία ριζική απόφαση.

 «Μπιούτι» του Θάνου Λυμπερόπουλου

Η Κάλλη, μια νεαρή άνεργη κοπέλα που ζει με την καταπιεστική μητέρα της, βρίσκει διέξοδο στον γεμάτο γκλίτερ, μα σκληρό, κόσμο του YouTube και των καλλυντικών, ώσπου θα φτάσει στα άκρα για να ικανοποιήσει τους λιγοστούς subscribers, διατηρώντας την τέλεια εικόνα της.


Το βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. απονέμεται στο «Βανκούβερ» της Αρτεμις Αναστασιάδου..

    «Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ξεχώρισε και βραβεύει μια ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς, η οποία προσαρμόζει τη νεορεαλιστική γραφή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Η Άρτεμις Αναστασιάδου καταγράφει με την κάμερά της τα νεκρά άλλοτε βιομηχανικά τοπία, τα κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα, την ανεργία, τη μετανάστευση, τις διαρκείς απώλειες.»