«Τι σημαίνει να είσαι δάσκαλος»
Το κινηματογραφικό βραβείο για τους ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας 2016 απονεμήθηκε στην ταινία «Τι σημαίνει να είσαι δάσκαλος» σε σκηνοθεσία του Jakob Schmidt από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση : «Με την υποστήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη ταινία με θέμα που σχετίζεται με την εργασία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων της Λειψίας (DOK Leipzig). Στην ταινία αναδεικνύονται οι δύσκολες συνθήκες εργασίας των νέων δασκάλων … Μια επίκαιρη ταινία – η προσωποποίηση του στρες. Η ταινία «Τι σημαίνει να είσαι δάσκαλος» μας έδωσε την ευκαιρία να συναισθανθούμε το ανθρώπινο δράμα τους που μας συγκίνησε και διέγειρε τη σκέψη μας.
To be A Teacher αφηγείται την ιστορία τριών νέων δασκάλων και των πρώτων χρόνων τους στο σχολείο, δηλαδή κατά την περίοδο που στα γερμανικά αποκαλείται «Referendariat». Στη διάρκεια αυτής της περιόδου συνειδητοποιούν ότι οι σπουδές τους δεν τους προετοίμασαν καθόλου σχετικά με την πραγματικότητα του να εργάζεσαι σε μια από τις πλέον υπεύθυνες και σημαντικές θέσεις εργασίας στην κοινωνία. Μια σπάνια διορατική ματιά στον τρόπο οικοδόμησης ενός από τους πολυτιμότερους πόρους της σύγχρονης εποχής: την εκπαίδευση. Μια ιστορία ενηλικίωσης τριών νέων ανθρώπων των οποίων ο ιδεαλισμός έρχεται σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα….»
Το κινηματογραφικό βραβείο για τους υγιείς και ασφαλείς χώρους εργασίας απονέμεται κάθε χρόνο από το 2009 στο φεστιβάλ DOK Leipzig, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ καλλιτεχνικού ντοκιμαντέρ και ταινιών κινουμένων σχεδίων. Με την υποστήριξη του EU-OSHA, το βραβείο απονέμεται με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργίας ταινιών από ταλαντούχους κινηματογραφιστές με θέμα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις αλλαγές που επηρεάζουν τους χώρους εργασίας σήμερα. Το βραβείο βοηθά την προαγωγή υγιών και ασφαλών χώρων εργασίας στην Ευρώπη.


https://osha.europa.eu