Τελικά δεν θα γίνουμε πρωτεύουσα του πολιτισμού ! Ένα «Ουφ! Πάλι Καλά!» ακούστηκε από πολλούς λαρισαίους που αναγνώριζαν ότι μια πόλη χωρίς συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα μπορεί απλώς να εκτεθεί αν γίνει πρωτεύουσα του πολιτισμού.

Και θα είχαμε εκτεθεί, όπως εκτέθηκε όλη η χώρα με τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 (μας έμειναν τα χρέη αλλά και κάποια κτίρια για να φιλοξενούμε πρόσφυγες.. πάλι καλά), όπως θα είχαμε εκτεθεί αν είχαμε τους μεσογειακούς αγώνες (θα μας είχαν μείνει χρέη στο δήμο αλλά βέβαια θα είχαμε και κάποιο κτίριο για τους μετανάστες - από να τους φιλοξενούμε σε σκηνές). Πώς γίνεται κάθε δημοτική αρχή του τόπου μας να την ελκύουν οι «μεγάλες ιδέες»; Αλλά υπάρχει και ένα καλό. Δεσμεύτηκαν όλοι ότι θα επενδύσουν στον πολιτισμό για τα χρόνια που έρχονται.

Οπότε περιμένουμε για την αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου (για να μην αξιοποιείται μόνο από κάποιους που απολαμβάνουν το ποτό τους το βράδυ στα εξωτερικά μάρμαρά του), για την ολοκλήρωση του δημοτικού θεάτρου και συνολικά για μια συγκροτημένη πολιτιστική ταυτότητα για την πόλη, μακριά από αυτό το «λίγο από όλα» που βιώνουμε σήμερα. Έχουμε πολλά στην πόλη μας και ορισμένα είναι διαμάντια πολιτισμού που χάνονται σε αυτό το «λίγο από όλα».

Ίσως μια πινελιά από τον προσφυγικό πολιτισμό να ενώσει όλα τα κομμάτια των πολιτιστικών δράσεων και η πόλη μας να αναδειχθεί τελικά ως πολιτιστική πρωτεύουσα της προσφυγιάς.

 

 

Το κίνημα των αντιεξουσιαστών το έλεγε το σύνθημα εδώ και 15 χρόνια για το μεταναστευτικό "Στους φράκτες της Ευρώπης, στο πάτο του Αιγαίου,  κρίνεται ο πλούτος του κάθε Ευρωπαίου". Τώρα δεν υπάρχει κανείς που να μην το έχει καταλάβει.
Θεόφιλος

 

Για δεκαετίες, η Λάρισα έχει καταφέρει να ζήσει με μετανάστες, με Μικρασιάτες στη Νέα Σμύρνη, με Αλβανούς στον Ιπποκράτη, με Πακιστανούς σε όλα τα χωριά ... δεν θα τα καταφέρει με 10.000 Σύριους και Αφγανούς ;  Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες !
Θεόφιλος