Ο Αντουάν ντε Σαιντ - Εξυπερύ (1900 - 1944) ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας». που έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες και έρχεται τρίτο σε πωλήσεις βιβλίο στην παγκόσμια ιστορία, μετά τη «Βίβλο» και το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ. Ο Εξυπερύ όμως δεν ήταν απλά ένας διηγηματογράφος, αλλά ταυτόχρονα ένας βαθύς φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας, της όποιας υπήρξε πρόδρομος. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία προήλθε η Air France και ο ίδιος έκανε δοκιμές στα αεροπλάνα της. Πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρασημοφορήθηκε, αλλά σκοτώθηκε δυστυχώς το 1944.

Τα βιβλία του και η ζωή του έχουν γίνει θέμα 10 ταινιών, κάποιες από αυτές όμως έχουν δυστυχώς χαθεί από τις προπολεμικές ταινιοθήκες.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας», αν και θεωρείται παιδικό, στην πραγματικότητα είναι ένα παραμύθι για κάθε ηλικία και κάθε φύλο, γιατί είναι έντονα συμβολικό και αλληγορικό. Η ιστορία του είναι ιδιαίτερη : ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του - που έχει πάθει βλάβη - στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί - το Μικρό Πρίγκιπα, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο, που του διηγείται την επίσκεψη του σε άλλους πλανήτες, στους οποίους ζουν άνθρωποι ματαιόδοξοι και άνθρωποι - ελάχιστοι - πιο "ανθρώπινοι". Και αντίθετα με τον αφηγητή που δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων, δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τα ερωτήματα που τον απασχολούν και έχει υποβάλλει.

Ο «πλανήτης» του Μικρού Πρίγκιπα ονομάζεται Αστεροειδής Β612, είναι στο μέγεθος ενός σπιτιού, έχει τρία ηφαίστεια (δύο ενεργά και ένα ανενεργό) και ένα τριαντάφυλλο. Από τον πλανήτη του, λοιπόν, ξεκινάει ένα ταξίδι σε κάποιους .άλλους πλανήτες.

Τελευταίος πλανήτης που επισκέπτεται είναι η Γη. Στη Γη περιπλανιέται στην έρημο και συναντά ένα φίδι που λέει ότι έχει τη, δύναμη, να τον στείλει πίσω στον πλανήτη του. Συναντά επίσης ένα φυτό της ερήμου που, έχοντας δει ένα καραβάνι να περνά, του λέει ότι υπάρχει μόνο μια χούφτα ανθρώπων στη γη, οι οποίοι όμως δεν έχουν ρίζες και έτσι ο άνεμος περνά γύρω τους κάνοντας τη ζωή τους δύσκολη. Στη συνέχεια σκαρφαλώνει στο ψηλότερο βουνό που έχει δει ποτέ και από την κορυφή του ελπίζει να δει ολόκληρο τον πλανήτη και να βρει ανθρώπους, αλλά το μόνο που βλέπει είναι ένα έρημο, βραχώδες τοπίο. Φωνάζει, η ηχώ του απαντά και νομίζει ότι ακούει φωνές ανθρώπων.

Σκέφτεται ότι δεν υπάρχει λόγος η γη να είναι σκληρή και αιχμηρή, και βρίσκει παράξενο οι άνθρωποι στη γη απλά να επαναλαμβάνουν ότι τους λέει. Στεναχωριέται όμως όταν βλέπει πολλά τριαντάφυλλα, γιατί νόμιζε ότι το δικό του ήταν το μοναδικό σε ολόκληρο το συμπάν. Αισθάνεται ότι δεν είναι πια ένας ένδοξος πρίγκιπας, αφού ο πλανήτης του έχει μόνο τρία μικροσκοπικά ηφαίστεια και ένα συνηθισμένο πια τριαντάφυλλο. Ξαπλώνει στο γρασίδι και κλαίει. Και ενώ είναι στενοχωρημένος συναντά μία αλεπού, που του εξηγεί ότι το τριαντάφυλλο του είναι μοναδικός και ιδιαίτερο, γιατί είναι αυτό που αγαπά και όχι τα άλλα.

Η ιστορία τελειώνει με τον διάλογο του Πρίγκιπα με τον αφηγητή, που του λέει ότι δε θέλει να τον δει να φεύγει, γιατί αυτό θα τον έκανε να στενοχωρηθεί. Και αφήνει το φίδι να τον δαγκώσει. Το άλλο πρωί ο αφηγητής ψάχνει τον Μικρό Πρίγκιπα, βλέπει όμως ότι το σώμα του έχει εξαφανιστεί. Τότε κάνει έκκληση, όποιος δει ένα παράξενο παιδί στην περιοχή, που να αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις, να απευθυνθεί αμέσως σε αυτόν. Ο Μικρός Πρίγκιπας έμεινε στη γη έναν χρόνο και ο αφηγητής τελειώνει την ιστορία έξι χρόνια μετά την επιβίωση και την απόδραση του από την έρημο.

Ουσιαστικά ο Εξυπερύ θέτει στον Μικρό Πρίγκιπα να φιλοσοφήσει για τη ζωή, τη φιλία και γενικότερα την ανθρώπινη φύση. Ας αφήσουμε όμως το ίδιο το κείμενο να μιλήσει από μόνο του:

«Δεν- βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Το ουσιώδες είναι αόρατο για τα μάτια»

«Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει. Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλο σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα»

«Γνωρίζουμε μονάχα τα πράγματα που εξημερώνουμε. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίζουν τίποτα. Τα αγοράζουν όλα έτοιμα από τους εμπόρους. Επειδή όμως δεν υπάρχουν πια έμποροι που να πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους»

«Αλεπού - Υπάρχουν κυνηγοί στον πλανήτη σου; Πρίγκιπας - Όχι. Αλεπού - Ενδιαφέρον. Και κότες; Πρίγκιπας - Όχι. Αλεπού αναστενάζοντας - Τίποτα δεν είναι τέλειο».

Και εδώ η αλεπού εκφράζει μια πολύ μεγάλη αλήθεια : ότι τίποτα στην ανθρώπινη ζωή δεν είναι τέλειο, ακριβώς για να μην ξεχνάει ο άνθρωπος ότι είναι άνθρωπός και να μην διαπράττει ύβρη με την αρχαία ελληνική έννοια, αλαζονεία, υπέρβαση του θεϊκού και του ανθρώπινου μέτρου...

Σίγουρα ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα παραμύθι που πρέπει να διαβάσουμε όλοι, μας.