Και η φετινή χρονιά του θεάτρου Τεχνών δείχνει ότι θα έχει την επιτυχία και την πρωτοπορία όπως τόσο χρόνια που έσπασε την νοοτροπία που έλεγε ότι η Λάρισα δεν μπορεί να έχει το δικό της Θέατρο. Και όμως αποδείξαμε ότι έχουμε και παραέχουμε. Φυσικά δεν θα κάνω διαδρομή στο έργο το Θεάτρου Τέχνης που πέρασαν τόσα δικά μας ταλέντα. 

   Φέτος έχουμε την θεατρική κομεντί «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα» ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος για την δική μας ηθοποιό, την Χριστίνα Νέλλια, με παρτενέρ όπως και στο νυφικό κρεβάτι πέρυσι, τον Δημ. Φωτίου. Όλη η ιστορία αφορά την λέξη «Κουλτούρα» που τώρα πια την μαθαίνουν και τα νήπια. Η Ρίτα λοιπόν είναι μια κοπέλα του λαού, Εγγλέζα κομμώτρια που αποφασίζει να καλλιεργηθεί, δηλαδή να γίνει κουλτουριάρα και πάει σε έναν καθηγητή Ανοιχτού Πανεπιστημίου, σαν αυτό που έκανε προ ετών και σε εμάς εδώ ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Πέφτει σε έναν καθηγητή, γοητευτικό αλλά αποτυχημένο οικογενειακώς. Η γυναίκα του τον «κεράτωνε» που λένε. Για να ξεχάσει το έριξε στο ουίσκι.

   Το 1960 το ίδιο έργο έγινε και ταινία με τον Μάϊκλ Κέην στο ρόλο του καθηγητή. Φιλόλογος του Κέμπριτζ αυτός, σκέτη κοπέλα της πίτσας η Ρίτα θα συναντηθούν θα συγκρουστούν και θα γίνει το «σώσε», διότι η κοπέλα ορίζεται από ένα ειλικρινές πάθος για την κουλτούρα. Την θέλει, την ποθεί, την ονειρεύεται για να σπάσει το φράγμα που την αποκλείει από τον κόσμο των Εγγλέζων αριστοκρατών του πνεύματος και από τα όρια που ύπουλα βάζει το σύστημα και που την θέλουν να είναι σκέτη «κατίνα» και μόνο. Όμως με την βοήθεια του καθηγητή που την ερωτεύεται, θα γίνει ένα υπεύθυνο σκεπτόμενο άτομο με μυαλό, κρίση και πλήρη δυνατότητα επιλογών.

   Ο Πυγμαλίωνας μια άλλη εποχή είχε φτιάξει την Γαλάτεια, όπως και ο Μπερναρ Σω με το θεατρικό του που έσκισε η αείμνηστη Βουγιουκλάκη με τον τίτλο «Ωραία μου κυρία» το οποίο ήταν και μιούζικαλ. Ο καθηγητής Μπράντ αφού την γνώρισε καλά την Ρίτα την συμβούλευσε να διαβάσει και τον «Χαμένο Παράδεισο» το μυθιστόρημα του Μίλτον και επίσης να προσέξει να μη χαλάσει κερδίζοντας την λογοτεχνία και χάσει την ψυχή της που έκανε τον καθηγητή να την ερωτευτεί. Όμως η Ρίτα γίνεται ξεφτέρι στην Αγγλική Λογοτεχνία.

   Η επιφανειακή μόρφωση σαν μέσο για την κοινωνική άνοδο στις αστικές κοινωνίες είναι το πιο σοβαρό και ενδιαφέρον θέμα που ξεκινάει σαν κωμωδία για να καταλήξει σε δράμα προσώπων. Όμως ο παράδεισος της Ρίτας είναι τώρα ο Σαίξπηρ που ανακάλυψε με την βοήθεια του καθηγητή. Όμως ο ερωτευμένος καθηγητής όπως και ο ερωτευμένος τότε Σαίξπηρ με το αδιάλλακτο Βρετανικό Χιούμορ θα βάλουν τα πράγματα στην θέση τους και θα βρουν την ευτυχία.

   Ερμηνεία άριστη λοιπόν από την Χριστίνα Νέλλια με υπέροχες αλλαγές φουστανιών και παντελονιών και άξιος συμπαραστάτης της φουλ ερωτευμένος ο Δημήτρης Φωτίου. Αξίζει να προστεθεί ότι η ταινία πήρε και Όσκαρ ερμηνείας με τους Μάϊκλ Κέην και Τζούλι Γουωλτέρς.