Το Αριστούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας Σε Σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

   Ο «Ερωτόκριτος», το εµβληµατικό έργο της Κρητικής λογοτεχνίας, διαχρονικό και επίκαιρο, επιλέχθηκε ως το εναρκτήριο έργο στο πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραµµα του θεάτρου Ακροπόλ για τη θεατρική χρονιά 2011-12. Τον «Ερωτόκριτο» έγραψε ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος τα χρόνια ανάµεσα στα 1626 και 1646. Για τη χρονολογία της γέwησης και του θανάτου του ποιητή, καθώς και για τα άλλα γνωρίσµατα της προσωπικότητας του, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες. 

   Γνωρίζουµε µόνο όσα στοιχεία µας δίνει ο ίδιος στον επίλογο του έργου του, το όνοµα του και τον τόπο καταγωγής του, που ήταν η Σητεία της Κρήτης. Στους πολυάριθµους στίχους του «Ερωτόκριτου» (πάνω από 10000 στίχους) εξιστορούνται οι φάσεις που πέρασε η αγάπη δύο νέων του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας µέχρι να καταλήξει στο γάµο τους. Το έπος του «Ερωτόκριτου» ήταν πολύ αγαπητό τον 17ο αιώνα και κυκλοφορούσε σε πολλά αντίγραφα, µάλιστα το 1713 τυπώθηκε στη Βενετία. Παραµένει ιδιαίτερα δηµοφιλές µέχρι σήµερα, έχει µελοποιηθεί και τραγουδιέται, ενώ έχει παρουσιαστεί και σε πολλές θεατρικές σκηνές.  

   Ως χώρος δράσης επιλέγεται η αρχαία Αθήνα, όχι όµως όπως τη γνωρίζουµε από την ιστορία. Στον «Ερωτόκριτο» τα γεγονότα διαδραµατίζονται σε έναν κόσµο αόριστο ιστορικά, συµβατικό και παραµυθένιο. Η Αρετούσα είναι κόρη του βασιλιά Ηρακλή και ερωτεύεται τον Ερωτόκριτο. Όταν όµως ανακοινώνουν στον βασιλιά την επιθυµία τους να παντρευτούν, αυτός γίνεται έξαλλος µε το θράσος του Ερωτόκριτου, γιατί τον θεωρεί πολύ κατώτερο από την Αρετούσα, τον εξορίζει και αποφασίζει να την παντρέψει µε τον πρίγκιπα του Βυζαντίου. Στην άρνηση της την κλείνει στην φυλακή. Ο Ερωτόκριτος προλαβαίνει όµως πριν φύγει να αρραβωνιαστεί µε την Αρετούσα. Τότε ο βασιλιάς των Βλάχων εισβάλλει στο βασίλειο του Ηρακλή και έτσι ξεσπάει πόλεµος. Στην αποφασιστική µάχη ο Ερωτόκριτος µεταµορφωµένος σε Σαρακηνό νικάει τους εχθρούς και ο βασιλιάς από ευγνωµοσύνη τάζει το µισό του βασίλειο στον άγνωστο σωτήρα του. Εκείνος αρνείται και ζητά ως αντάλλαγµα να παντρευτεί την Αρετούσα. Ο βασιλιάς δέχεται, αλλά εκείνη αρνείται ως τη στιγµή που ο Ερωτόκριτος αποκαλύπτει την ταυτότητα του.

   Έτσι το έργο έχει αίσιο τέλος και για άλλη µια φορά θριαµβεύει η ακατανίκητη δύναµη της αγάπης και της ανθρώπινης θέλησης. Παράλληλα ο ποιητής θίγει και άλλα θέµατα, όπως την σκληρότητα και την αδιαλλαξία της εξουσίας, τη σηµασία της φιλίας, τη δύναµη που είχαν τα µαγικά ξόρκια και κυρίως τις εναλλαγές που υπάρχουν στην ανθρώπινη ζωή. 

   Αυτό το µαγικό παραµύθι, το τόσο σκοτεινό και φωτεινό ταυτόχρονα, θα ζωντανέψει στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ µε µεγάλη επιτυχία ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός µε τη βοήθεια πολλών αξιόλογων συνεργατών και ηθοποιών, όπως της Μαρίας Ναυπλιώτου, του Δηµήτρη Ήµελου και του Στέλιου Ιακωβίδη. 

   Μια «δυνατή» παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσουµε όλοι µας και σίγουρα µετά από αυτήν θα φύγουµε πολύ διαφορετικοί.