Η Σύρος ήταν για άλλη μια χρονιά πόλος έλξης για δημιουργούς και επαγγελματίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και σημείο διεθνούς συνάντησης, ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και δικτύωσης στον τομέα των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου. 
Τα κινούμενα σχέδια εμφανίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ η τέχνη της εμψύχωσης- animation είναι σήμερα ένα καθιερωμένο είδος κινηματογραφικής καταγραφής και για πολλούς η «νέα μυθοπλασία». Διεθνώς εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς φεστιβάλ & επαγγελματικά φόρουμ δημιουργούνται ως πόλοι έλξης δημιουργών, ταινίες με ποικίλο περιεχόμενο βασίζονται αποκλειστικά σε αυτό το κινηματογραφικό είδος και βραβεύονται σε μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ καταξιωμένοι ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους σε χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.
Η τέχνη της εμψύχωσης σε συνδυασμό με τα νέα ψηφιακά μέσα δίνουν την δυνατότητα στον δημιουργό να απελευθερωθεί πλήρως και να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τους συμβατικούς περιορισμούς του ψηφιακού ή του ακαδημαϊκού κινηματογράφου όπως μέχρι σήμερα τον γνωρίζουμε.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων & Φόρουμ αnimasyroς 3.0 ασχολείται με την προβολή και την ανάδειξη όλων των σύγχρονων τάσεων της τέχνης της εμψύχωσης.
Το «Μέγα Βραβείο»
Οι ισπανίδες «Δίδυμες της οδού Ηλιοβασιλέματος» των Marc Ribas & Anna Solanas απέσπασε το Μέγα Βραβείο από τη διεθνή κριτική επιτροπή του animasyros 3.0 Διεθνούς φεστιβάλ + φόρουμ κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται για την ιστορία των αδερφών Enriqueta και Ramoneta που κλειδαμπαρωμένες σε ένα σπίτι φτιάχνουν ελιξίρια και αλοιφές... Σκληρές καταστάσεις και δυνατά συναισθήματα σε ασπρόμαυρο φόντο, δοσμένα μοναδικά μέσα από την τέχνη του animation, που συγκίνησε και σόκαρε.
http://www.animasyros.gr/ ήμασταν εκεί !