Πλήρης ημερών έφυγε από κοντά μας και η Άννα, θεατρίνα φαινόμενο. Δεν είναι παράλογο να πούμε πως 100χρόνια στο Ελληνικό θέατρο ήταν μέσα και η Άννα Καλουτά μαζί με την αδελφή της τη Μαρία, τα γνωστά σε όλους σαν "Καλουτάκια" γιατί από μικρά μόλις τέλειωσαν το Δημοτικό βγήκαν στο σανίδι της σκηνής υπό τη συνοδεία της μαμάς τους της κυρίας Κατίνας.
Η Άννα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1918 στην οδό Ακομινιάτου. Το 1922 χάνουν τον πατέρα τους που πολεμούσε σαν έφεδρος αξιωματικός τους Τούρκους. Με βάσανα και στερήσεις καταφέρνουν και τελειώνουν το Γυμνάσιο και η Άννα παίρνει δίπλωμα πιάνου. Όλα αυτά φυσικά με τη βοήθεια της Μαρίκας Κοτοπούλη που προέβλεψε το ταλέντο των δυο μικρών κοριτσιών. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν τα "Καλουτάκια", τα θαυμαστά αυτά κορίτσια που κάναν ένα φοβερό νούμερο στη σκηνή την επιθεωρησιακή να πουν γιατί λέγαν πρόζα, τραγουδούσαν και χόρευαν, μάλιστα μια από τις πρώτες τουρνέ που κάναν ήταν περί το 35-36, μαθητής Δημοτικού εγώ τις γνώρισα στην πόλη μας όταν καλοκαίρι δίναν παράσταση στο "Φρούριο" που λειτουργούσε σαν αναψυκτήριο και δίπλα ήταν το Μπεζεστένι που ήταν φραγμένο και έπαιζε εκεί ενας θίασος πρόζας του Ξυδή αν θυμάμαι καλά. Αλλά τα Καλουτάκια είχαν τέτοια ρέντα, που γέμιζε το αναψυκτήριο κάθε βράδυ και στη πρόζα δεν πήγαινε κανένας, οπότε διέκοψαν τις παραστάσεις και τους έδωσε δανεικά η μαμά των κοριτσιών για να γυρίσουν στην Αθήνα.
Τώρα ό,τι και να πούμε για αυτά τα κορίτσια είναι λίγο. Το Ελληνικό θέατρο τους χρωστάει πολλά και ειδικά στην Άννα γιατί η αδερφή της άφησε το θέατρο νωρίς, παντρεύτηκε και κοίταξε την οικογένειά της. Η Άννα και τι δεν έπαιξε, με ποιους δεν συνεργάστηκε. Εκτός από τη πρόζα και την οπερέτα, έσκισε με ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟ, ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ κ.λ.π., τι να πρωτοθυμηθώ. Προτού φύγει για το εξωτερικό για τουρνέ, φοιτητής τότε εγω, πήγα και την είδα στη μουσική κωμωδία "Μ` αγαπά δε μ` αγαπά" στο θέατρο ΡΕΞ στην Αθήνα όπου τότε ήταν ερωτευμένη με τον Κωνσταντάρα όπου τραγουδούσαν τα τραγούδια που έλεγε κι όλη η Αθήνα "μια καρδιά που χτυπά και πονάει και κλαίει, όταν τόσο πολύ αγαπά τέτοια φλόγα την καίει. Μια καρδιά που χτυπά αμφιβάλλει και λέει μ` αγαπά δεν μ` αγαπά".
Δούλεψε σκυλίσια στο θέατρο μπορούμε να πούμε. Με την τουρνέ σε ολόκληρο τον κόσμο σχεδόν 15χρόνια. Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική, εμφανιζόμενη στα σημαντικότερα θέατρα του κόσμου. Και για να μάθουν οι Λαρισαίοι που παλεύουμε να κάνουμε ένα δημοτικό θέατρο 100χρόνια, η Καλουτά με δικά της λεφτά έρχεται στην Αθήνα και χτίζει το δικό της θέατρο στην οδό Πατησίων, το θέατρο Άννας και Μαρίας Καλουτά…
Κιν/φος λοιπόν, δίσκοι και παγκόσμια φήμη για αυτήν και την Ελλάδα. Αν θέλαμε να γράψουμε τα ονόματα των Ελλήνων και ξένων ηθοποιών που συνεργάστηκε, θέλουμε ένα βιβλίο ολόκληρο. ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ, μια θεατρίνα που δόξασε το Ελληνικό θέατρο.
Φιλμογραφία
- Δόκτωρ Επαμεινώνδας (1937)
- Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει (1938)
- Καπετάν Σκορπιός (1943)
- Οι απάχηδες των Αθηνών (1950)
- Εκείνες που δεν πρέπει ν` αγαπούν (1951)
- Τσιγγάνικο αίμα (1956)
- Πρέπει να ζήσεις τίμια (1962)
- Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
- Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965)
- Καλώς ήλθε το δολάριο (1967)
- Ελευθέριος Βενιζέλος: 1910-1927 (1980)
- Ο ζιγκολό της Αθήνας (1982)
- Ο κοντός και οι μνηστήρες (1988)