Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται στις αρχές Ιανουαρίου από το θάνατο του Αλμπέρ Καμύ.Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι οποίες μετά από συμφωνία με τον εκδοτικό οίκο Γκαλιμάρ έχουν την αποκλειστικότητα της μετάφρασης στα ελληνικά των έργων του Καμύ (κυκλοφορούν ήδη 8 τίτλοι σε νέες μεταφράσεις της Νίκης Ντουζέ και της Μαρίας Κασαμπάλογλου-Ρομπλέν, ενώ μέσα στο 2010 θα κυκλοφορήσει και ο Ευτυχισμένος θάνατος) γιορτάζουν την επέτειο εκδίδοντας τη γνωστότερη βιογραφία του Καμύ με τίτλο "Αλμπέρ Καμύ: μια ζωή" (μετ. Ρίτα Κολαΐτη), καρπός πολυετούς μελέτης και έρευνας του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ολιβιέ Τοντ.

Γράφοντας αυτή που θεωρείται η καλύτερη και πληρέστερη βιογραφία του Αλμπέρ Καμύ, ο Ολιβιέ Τοντ καταφέρνει, χωρίς να μεγαλοποιεί ή να απαλείφει τις αρετές ή τα ελαττώματα του ανθρώπου και του συγγραφέα, να συνταιριάξει άψογα τη ζωή, το έργο και τις ηθικές αρχές του δημιουργού του Ξένου, της Πανούκλας κ.ά, συνθέτοντας παράλληλα μια εξαιρετική τοιχογραφία της εποχής και των πρωταγωνιστών της.

Μεγάλες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής, και της μαχόμενης Αριστεράς ενσαρκώνουν ιδέες, κοσμοθεωρίες, οράματα, ελπίδες. Από το Οράν ως τη Σουηδική Ακαδημία, ο δρόμος του Καμύ ήταν μακρύς και επίπονος, ανεπανάληπτος και συγκλονιστικός.