ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΧΡΙ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

12o ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ - 1/10 - 9/10/2010

Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην αιχμή της τεχνολογίας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή όλες τις ταινίες ανεξάρτητα από τη φόρμα και την ποιότητα τους. Έκανε δόγμα την αμφίδρομη σχέση δημιουργού και θεατή συνθέτοντας το πρόγραμμα του από ένα μωσαϊκό ήχων και εικόνων διαφορετικών μεταξύ τους. Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ θέλει να εξερευνήσει τα όρια της εικόνας και του ήχου. Όλες οι τάσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη θα αποτελέσουν ένα ζωντανό εργαστήρι για την τέχνη της εικόνας, δημιουργώντας ένα μεγάλο παζλ με αντιφάσεις και συνθέσεις.

Η ταινία οφείλει να βρει το φυσιολογικό της δρόμο που είναι η προβολή. Σε μια εποχή που τα κινηματογραφικά μέσα είναι πιο πολλά ο δημιουργός καλείται να εμφανίσει την ουσία των πραγμάτων με κύριο σκοπό τον προβληματισμό, την ψυχαγωγία και εύρεση μέσω από τους νέους δημιουργούς της ανθρώπινης διάστασης της εποχής μας. Η καταγραφή με ψηφιακά μέσα μπορεί να είναι πιο εύκολη αλλά η δυσκολία της ενδοσκόπησης στην τέχνη χρειάζεται την απρόσκοπτη διάθεση για δημιουργία. Ο Δημιουργός ξέροντας ότι το έργο του θα βρει το δρόμο του ακολουθώντας τη φυσιολογική ροή, θα συναντήσει το θεατή και θα δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος. Στην ουσία ωριμάζει ο ίδιος αλλά και το έργο του. Γίνεται πράξη ο κινηματογράφος!

Αυτός ο ιδιαίτερος θεσμός αγκαλιάζεται από τους σκηνοθέτες της Ελλάδας και όλης της γης. Έχοντας είδη μια πορεία 11 χρόνων ο στόχος παραμένει ο ίδιος, φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο ανταλλαγής απόψεων, θέαση νέων τάσεων.

Ο δημιουργός καλείται να προβάλει το έργο του, η συμμετοχή είναι είδη μία νίκη του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ και των σκηνοθετών, οι ταινίες βρίσκουν δρόμο για την προβολή τους αλλά και οι θεατές καλούνται να στηρίξουν αυτή την σχέση. Καλλιτέχνες, Σκηνοθέτες, Φωτογράφοι ακόμη και ερασιτέχνες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους έργα. Νέα φαινόμενα, τάσεις, εμπειρίες που δοκιμάζονται.... ένα μεγάλο ανοιχτό εργαστήρι εικονοπλασίας σε αντίθεση με την τάση της καταναλωτικής εποχής που αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ως προϊόν και τους δημιουργούς ως κατασκευαστές.
Δίνεται η δυνατότητα να ονειρευτούμε ξανά μαζί με τον κινηματογράφο, το δικό μας ΠΑΝΟΡΑΜΑ, στη δική μας σκοτεινή αίθουσα με πρωταγωνιστές όλους εσάς... τους δημιουργούς και τους Θεατές.

http://www. independent.gr