Η πρώτη, αρκετά πετυχημένη, προσπάθεια του Jim Carrey, σε ένα ρόλο όχι καθαρά κωμικό, αλλά ως πρωταγωνιστή σε μια ιστορία μυστηρίου με στοιχεία φιλμ νουάρ και αρκετές δόσεις θρίλερ, που δεν σε απομακρύνουν, αλλά σε δένουν περισσότερο με τον ήρωα και τον κόσμο του.

Ο αριθμός 23, μια από της εμμονές που μπορεί να δημιουργήσει ο ανθρωπινός νους από το πουθενά. Ο ήρωας πιστεύει ότι η ζωή του ελέγχεται από αυτό τον αριθμό. Το άθροισμα των γραμμάτων του ονόματος του, η διεύθυνση του σπιτιού του, η ημερομηνία γέννησης του, όλα οδηγούν στο 23. Σε αυτή του την παράνοια οδηγείτε από ένα βιβλίο με τίτλο “Αριθμός 23”, στο οποίο ανακαλύπτει πολλές ομοιότητες στο ήρωα του βιβλίου με την δικιά του ζωή. Στη προσπάθεια του να δώσει λύση στο μυστήριο δημιουργεί μια ψύχωση με τον αριθμό 23 και ο φόβος του να μετατραπεί σε ψυχωτικό δολοφόνο, όπως ο ήρωας του βιβλίου, τείνει να πραγματοποιηθεί. Θα γίνει έτσι επικίνδυνος για τον ίδιο και την οικογένεια του.

Μπορεί το θέμα της ταινίας να φαίνεται λίγο υπερβολικό και ίσως τραβηγμένο, αλλά ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει και αυτός τις δικές του εμμονές, μικρές ή μεγάλες; Το μυαλό μας έχει την τάση να «κολλά» παθιασμένα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, σε συνήθειες, ιδέες, αντικείμενα, να τα δίνει υπερφυσικές δυνάμεις, να βρίσκει νόημα και σκοπό στην ζωή του μέσα από αυτά. Πολλά τα παραδείγματα, όπως μια ποδοσφαιρική ομάδα, μια ταινία, μια πολιτική ιδεολογία. Για κάποιο λόγο ο ανθρωπινός νους χρειάζεται αυτές τις εμμονές για να συνεχίσει το ταξίδι του, αλλά μήπως τελικά συμβαίνει κάτι άλλο;

Σε μια τέτοια αναζήτηση βρίσκεται και ο ήρωας μας, που βρίσκει πολύ περισσότερα από όσο ήθελε ή έπρεπε να βρει και η ανατροπή στο τέλος θα σας ξαφνιάσει και ίσως σας προβληματίσει λίγο περισσότερο από ότι συνήθως.